Titel: Ett gammalt lappviste?

Meddelare: Arbetare J. Boström  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Nyliden

Innerst i byn här är ett ställe, som kallas "Nisch Nisch backen". Där är nu en torpare. Enligt sägnen skall lapparna i forna tider ha haft sitt tillhåll där och även begravt sina döda där i backen. Av den orsaken skall där ha varit mycket oknytt. Långt tillbaka i tiden var det ett tag omöjligt få ha korna fastbjästa på nätterna. De släpptes lös, och även fåren kom fram ur sina kättor. Då var det en orädd gubbe, som tog sig före att vaka i ladugården. Då de osynlige började släppa lös korna, frågade han om orsaken. Han fick det svaret, att de hade en kvinna, som låg i barnsäng, och det rann på henne, då korna "meg" (pissade). Gubben frågade, huru mycket de ville ha, om de skulle flytta. De begärde ett lakan och tio öre. Han gick efter detta, och sedan fick korna stå ifred. Den gubben hette Per Larsson och honom minnes jag. Han berättade detta själv, men det kunde ju hända, att han ljög. -För bara en 15 år sedan var det en piga där i gården, som höll på bli alldeles vettskrämd, därför att hon i ladugåren såg kvasten hålla efter henne. Då hon sprang, sprang den med, och då hon stannade, stannade den.

.
Obs! Senare uppgiften allmänt känd och trodd i byn.